Triade Vitree maakt gebruik van innovaties in de zorg

Slimme uitvindingen kunnen het dagelijks leven van cliënten net iets beter of mooier maken. Erwin Pfeiffer volgt voor Triade Vitree de ontwikkelingen op de voet. Ook zorgt hij dat nieuwe uitvindingen en snufjes worden getest.

Ik zit in twee landelijke innovatienetwerken: het ene netwerk bestaat uit tachtig innovators die werken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, het andere netwerk heeft met de jeugdzorg te maken. Binnen de netwerken houden we ons bezig met technische innovaties. Wat is er nieuw? Welke uitvindingen zijn succesvol? Wat hadden we beter niet kunnen doen? Voordeel van die netwerken is dat je niet allemaal het wiel opnieuw uitvindt.


Behalve naar wat collega-organisaties doen, kijk ik ook graag naar wat er buiten onze branche gebeurt. We zijn vaak geneigd om met onze vaste partijen te werken. Zij bieden misschien wel zorginnovaties, maar omdat daar het woord ‘zorg’ in voorkomt, zijn het vaak wel duurdere oplossingen. Echt innovatieve ideeën ontstaan als we samenwerken met andere branches.

Testen met 'data science'

Ik ben enthousiast over ‘data science’, een redelijk nieuw begrip in de zorg. Door verschillende gegevens aan elkaar te koppelen en te bestuderen, kom je tot nieuwe inzichten. Om een voorbeeld te geven: mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag kunnen vaak niet aangeven wat er aan de hand is. Door allerlei informatie over hun omgeving en hun dagelijks leven te verzamelen – bijvoorbeeld over de temperatuur in huis en de hoeveelheid licht, over wat iemand gegeten heeft, en over iemands slaapgedrag – kunnen we hen mogelijk beter begrijpen en de zorg beter afstemmen. Op één locatie gaan we hier een test mee doen.

Naar bos of zee met Sensiks-cabine

Een andere noviteit is de Sensiks-cabine voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze hebben we nu op 1 locatie geplaatst. Cliënten krijgen in de cabine een VR-bril op. Ze zien dan beelden van buiten, bijvoorbeeld een bos. In de cabine horen ze dan het geluid van het bos, ruiken ze de frisse lucht en voelen ze de wind waaien. Zelfs de temperatuur kan worden aangepast. Doordat zintuigen worden geprikkeld, beïnvloed je de alertheid van de cliënt. Ook kunnen cliënten zich meer ontspannen voelen. Tegelijkertijd is het ook handig: met een rolstoel naar het strand is moeilijk, maar met de Sensiks kunnen we cliënten toch meenemen naar zee.

Innovatie in jeugdzorg

Ook in de jeugzorg kijken we naar innovatie. Niets is zo vervelend voor kinderen, jongeren, familieleden en medewerkers dan een crisissituatie. Om confrontaties te voorkomen, is het belangrijk dat begeleiders het hoofd koel houden. Om daarbij te helpen, is er nu een apparaatje dat het stressniveau meet. Gaan hartslag en ademhaling omhoog, dan krijgt de begeleider een waarschuwing. Het teken om even een pas op de plaats te maken. We onderzoeken nu of we bij Vitree met deze apparaatjes aan de slag gaan.

Pleegzorg en technologie

Nieuwe technologie wordt ook binnen de pleegzorg toegepast. De eerste weken bij een pleeggezin zijn vaak de moeilijkste. Daar zie je het vaak misgaan, met uitplaatsing tot gevolg. Nu is er een app die Happy Hall heet: bij thuiskomst vult ieder gezinslid in hoe hij of zij zich voelt. Ben je moe? Heb je een zware dag gehad? Door meer van elkaar te weten, kunnen gezinsleden beter met elkaar rekening houden. Of we de app bij Vitree introduceren, is nog even de vraag. Mogelijk starten we met een test van de app.

Ontdek de leukste functies in de zorg

Staat jouw ideale baan er niet tussen? 

Meld je aan voor een JobAlert en ontvang leuke vacatures in je inbox